Olen Anna, 45-vuotias vaihdevuosi-ikäisten naisten valmentamiseen erikoistunut personal trainer. Oletpa sitten vasta hiljattain herännyt siihen tosiasiaan, että vaihdevuodet todellakin koskettavat sinuakin, ehkä paljon aikaisemmin kuin kuvittelit, tai jo konkari aiheen parissa, löydät blogistani tietoa ja vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseen ja voimaa vaihdevuosiin.
Tervetuloa blogiin!
Mistä tietää että syö liian vähän vaihdevuosissa?
Vaihdevuodet tuovat painonhallinnan lisäksi usein monia muitakin muutoksia ja haasteita.Kaiken myllerryksen myötä stressinsietokyky saattaa olla aiempaa heikompi, ja palautumisen priorisoinnin merkitys kasvaa. Keho kaipaa rääkkikuurien sijaan entistä enemmän huolenpitoa ja ymmärrystä.
Vaihdevuodet ja lisäravinteet
Vaihdevuosien myötä moni on valmis kokeilemaan erilaisia valmisteita, hoitoja, ruokavalioita tai lisäravinteita oman hyvinvoinnin edistämiseksi; unen ja palautumisen edistämiseksi, painonhallinnan tukena tai nivelkipujen hoitamiseksi. Valikoima on laaja, ja valintoja tehdessä kannattaa olla tarkkana.
Tämän takia keho muuttuu vaihdevuosissa vaikka teet kaiken niin kuin ennenkin
Esivaihdevuodet tuli, eikä mikään ole niin kuin ennen? Paino nousee, vyötärön ympärys kasvaa, palautuminen on haastavaa, uni katkonaista ja mielialat heittelee. Tällaiset muutokset aiheuttaa usein sopeutumisvaikeuksia.
Voimaa vaihdevuosiin
Olet ehkä kuullut puhuttavan siitä, että vaihdevuosi-ikäisen kannattaisi vaihtaa aerobinen harjoittelu voimaharjoitteluun. Itse ottaisin hiukan sallivamman linjan ja kehoittaisin aerobisen harjoittelun lisäksi panostamaan lihaskuntoharjoitteluun, ja nimenomaan voiman ja lihasmassan hankkimiseen. Kerron sinulle miksi.
Kofeiini ja alkoholi vaihdevuosissa
Vaihdevuosien myötä saattaa huomata muutoksia sietokyvyssään alkoholin ja kofeiinin suhteen. Nämä onneksi ovat sellaisia nautintoaineita joista voi halutessaan luopua vaikka kokonaan. Toisaalta lasillinen viiniä ja kuppi kahvia voivat edelleen aivan hyvin kuulua elämään, vaikka ne voivat vaatia tietoisempaa suhtautumista sekä itselle kohtuullisten määrien uudelleen pohtimista.
Valmentajan parhaat tylsät neuvot vaihdevuosi-ikäiselle
Käsi ylös kaikki jotka ovat joskus ostaneet jonkun järjettömäksi tai turhaksi osoittautuneen harjoitusohjelman, ruokavalion tai lisäravinteen vaihdevuosioireiden hoitamiseksi! Uskoisin että aika monta kättä nousee. Vaihdevuosien aiheuttamat muutokset kehossa ja omassa jaksamisessa saattavat tulla melkoisena yllätyksenä ja aikaisemmin kuin niitä osasi odottaa. Kadonnutta hallinnan tunnetta etsii mielellään kaikista mahdollisista tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Ravitsemus vaihdevuosissa: kolme vinkkiä
Millaisia asioita kannattaa huomioida ravitsemuksessa vaihdevuosien aikaan? Pitääkö ryhtyä pätkäpaastolle tai sokerilaakkoon? Mitkä lisäravinteet toimii?
Syötkö sopivasti proteiinia?
Lihasmassan säilyttämisestä ja kasvattamisesta kiinnostuneen kannattaa treenien suunnittelun lisäksi suunnata katse myös ruokavalioon. Riittävää proteiinin saantia on ehkä viime vuosina korostettu vähän kyllästymiseen asti. Aihe on silti tärkeä, etenkin jos tavoitteena on säilyttää tai lisätä lihasmassaa ja voimaa, jotka vaihdevuosien myötä hupenevat jos asialle ei tee mitään.
Miten hankkia lisää voimaa ja lihasmassaa vaihdevuosi-iässä?
Vaihdevuosi-iässä moni havahtuu siihen tosiasiaan, että voimat ja lihasmassa ovat hupenemassa kiihtyvällä vauhdilla. Kyykystä ylös pääseminen ei ole enää niin helppoa, kauppakassien kantaminen alkaa tuntua aiempaa raskaammalta, niskat on jumissa jatkuvasti. Vaihdevuosien myötä kehon koostumus alkaa muuttua ja lihasmassan määrä vähentyä. Mikäli asialle ei siis tee jotain.
Vaihdevuodet ja uni
Puhutaanpa hetki keski-ikäisen naisen uniongelmista. Uniongelmat ovat yksi tyypillinen vaihdevuosien oire. Uniongelmista vaihdevuosien aikana kärsii jopa 40-60% naisista. Unta ja palautumista kannattaa opetella ymmärtämään ja vaalimaan.
Näin hoidat joulukilot - omat ja muiden
Juhlissa, lomilla ja muissa poikkeustilanteissa syöminen ja omien liikuntarutiinien ylläpitäminen on yksi hyvin tavallinen pohdinnan ja jopa huolen aihe. Vaihdevuosien aikaan moni kokee painonhallinnan vaikeutuvan, ja tämä saattaa lisätä omat huolensa myös loma-aikojen ruokailuihin. Jotta joulun aika ja muutkin juhlapäivät sujuisivat mukavasti hyvillä mielin iman stressiä omista tai muiden syömisistä, tässä muutama vinkki.
Vaihdevuodet ja painonhallinta
Vaihdevuosien aikaan kehonkoostumus ja paino usein muuttuvat. Syyksi ehdotetaan usein hormonien epätasapainoa, hidastunutta aineenvaihduntaa ja muita vastaavia muutoksia kehossa. Mitä nämä asiat sitten tarkoittavat, vai tarkoittavatko ne oikeastaan yhtään mitään?
Mitä hyvässä valmennuksessa tapahtuu ja ei tapahdu
Valmennukseen lähteminen on jännittävä sitoutuminen ja vaatii usein myös huomattavaa taloudellista panostamista. Sopivan valmentajan etsimiseen kannattaa panostaa, eikä homma ole aina helppo; valmentajia on joka lähtöön ja valikoimaa on todella runsaasti. Valmennuksissa on asiakkaan tarpeiden ja valmentajan osaamiseen kohtaamisen lisäksi aina kyse myös henkilökemioista. Kerron muutamia yleisimpiä kohtaamiani kysymyksiä ja ennakkoluuloja valmennuksista ja valmentajista sekä oman näkemykseni näistä asioista.
Taas yksi juhla johon kuuluu herkuttelua
Juhlissa, lomilla ja muissa poikkeustilanteissa syöminen ja omien liikuntarutiinien ylläpitäminen on yksi hyvin tavallinen pohdinnan ja jopa huolen aihe, josta keskustelen valmennettavien kanssa usein. Erityisesti ravitsemukseen ja herkutteluun liittyen. Nämä poikkeustilanteethan eivät ole oikeastaan poikkeuksia. Siksi joustavan suhtautumisen opettelu niihin ja omiin ravitsemustottumuksiin ja ruokavalioon ylipäätään on tärkeää.
Oletko huomannut olevasi keski-ikäinen?
Oletko sinäkin huomannut yllättäen olevasi keski-ikäinen? Minä olen. Keski-iässä huomaa yleensä että ei ole enää kaksikymppinen, muuten kuin ehkä mieleltään. Samat keinot oman hyvinvoinnin edistämisessä tai painonhallinnassa ei välttämättä enää toimi. Omat prioriteet ja tavoitteetkin saattavat muuttua. Terveys ja hyvinvointi saattaa alkaa kiinnostaa eri tavalla kuin aikaisemmin.
Miksi sinunkin pitäisi tietää oma kuntotasosi
Kuntotaso vaikuttaa oikeastaan kaikkeen omassa elämässäsi. Siihen, miten raskaalta päivittäiset askareet tuntuvat, miten pitkään jaksat fyysisiä suorituksia väsymättä, miten palaudut arjesta ja treeneistä, ja tietenkin myös siihen miten treenit kulkevat ja millä tavoin kannattaa treenata.
Valmentajan parhaat tylsimmät neuvot
Käsi ylös kaikki jotka ovat joskus ostaneet jonkun täysin järjettömäksi tai turhaksi osoittautuneen harjoitusohjelman, ruokavalion tai lisäravinteen! Olisi ihanaa jos kovin helpoilta ja mielenkiintoislta kuulostavat ratkaisut todella toisivat niitä tuloksia joita lupaavat. Olen innokas perusasioiden puolestapuhuja. Tässä muutama usein antamani ohje jotka ovat alkuun yleensä vähiten suosittuja, mutta lopulta toimiviksi todettuja.
Viisi vinkkiä liikunnan lisäämiseen
Onko sinulla joskus ollut vaikeuksia saada suunnitelmat liikunnan lisäämisestä tai kunnon kohottamisesta toteutumaan? Uskon että meillä kaikilla on. Tässä viisi vinkkiä helpottamaan alkuun pääsemistä ja omia tavoitteita kohti etenemisessä.
Hyvinvointidata - uhka vai mahdollisuus?
Parhaimmillaan mittausdata auttaa yhdistämään päivän aikaisia tapahtumia kehon reaktioihin ja niiden vaikutuksiin omaan hyvinvointiin. Mittaustulokset voivat toimia siis oppimisen välineenä. Joskus numerot ja mittaustulokset voivat ohjata fokuksen pois olennaisesta.
Jäikö palautuminen puolitiehen?
Toiko vaihdevuodet lisähaasteita palautumisen hallintaan? Onko sinulle käynyt joskus niin, että viikonloppu ei ollutkaan niin palauttava kuin olisi voinut toivoa? Tai että lomasta menee iso osa lomatunnelmaan pääsemiseen? Tai että töihin palatessa tuntuu jo muutaman päivän jälkeen siltä, kuin ei olisi lomalla ollutkaan. Lomien ja vapaapäivien lisäksi pitää olla muitakin keinoja oman palautumisen edistämiseen. Tässä muutama arkinen vinkki riittävästä palautumisesta huolehtimiseen.