Mistä tietää että syö liian vähän vaihdevuosissa?

Olen valmennusurani aikana saanut huomattavasti useammin kehottaa asiakkaitani syömään enemmän kuin vähentämään syömistä. Kuulostaa ehkä yllättävältä, mutta anna kun selitän tarkemmin.

Varsinkin jos tavoitteena on painonpudotus, saattaa ajatus lisää syömisestä tuntua epäloogiselta. Painoa hallitaan kuitenkin syömällä, ei syömättömyydellä, joka johtaa enemmin tai myöhemmin ongelmiin.

Usein painonhallintatavoitteet johtavat tilanteeseen, jossa ruoan laadun parantamisen lisäksi rajoitetaan sen määrää, ja samalla vielä lisätään reilusti liikuntaa. Energiavaje saattaa tällöin kasvaa huomattavasti aiottua suuremmaksi, mikä taas johtaa kuormittumiseen, ylirasittumiseen, motivaation katoamiseen ja vanhoihin tutumpiin tapoihin palaamiseen.

Usein jo ruokavalion laadullisiin seikkoihin panostaminen vähentää sen energiapitoisuutta. Perushyvää ja -terveellistä ruokaa syödessä, eli hitaita hiilihydraatteja, vähärasvaisia proteiininlähteitä sekä hyviä rasvoja suosiessa ja marjojen, kasvisten ja hedelmien määrää lisätessä vaikuttaa usein siltä, että ruoan määrä lisääntyy. Määrän ja volyymin puolesta näin varmasti käykin, mutta energiamäärä ei välttämättä kasva samassa suhteessa kun ruokavalio ei sisällä runsaasti energiatiheitä vaihtoehtoja. Kanaa, riisiä ja parsakaalia saa syödä määrällisesti paljon enemmän kuin pizzaa samaan energiamäärään päästäkseen, jos nyt esimerkin vuoksi tällainen kärjistys sallitaan.

On totta, että painon putoaminen tapahtuu energiavajeessa. Energiavaje on kuitenkin aina yksi stressitekijä lisää keholle, ja siksi myös eräänlainen haaste painonpudotukselle, varsinkin jos energiavaje on huomattavan suuri ja/tai jatkuu pitkään.

Vaihdevuodet tuovat painonhallinnan lisäksi usein monia muitakin muutoksia ja haasteita. Uni- ja mielialaongelmat ovat tyypillisiä, samoin lihas- ja nivelkivut. Lisäksi lihasmassa vähenee ja luut haurastuvat, ellei asialle tee jotain. Verensokerin heilahtelut saattavat tuntua entistä selkeäämmin. Kaiken myllerryksen myötä stressinsietokyky saattaa olla aiempaa heikompi, ja palautumisen priorisoinnin merkitys kasvaa. Keho kaipaa rääkkikuurien sijaan entistä enemmän huolenpitoa ja ymmärrystä.

Mistä sitten tietää että syö liian vähän? Tässä muutamia selkeitä merkkejä.

  • Iltapäivän energiatasojen romahdus

  • Hallitsemattoman tuntuinen iltasyöminen

  • Treenit ei kulje ja palautuminen on hidasta

  • Paljon mielitekoja

  • Ruoka on jatkuvasti mielessä

  • Paino ei putoa energiavajeesta huolimatta

  • Jatkuvasti hermot kireällä (tätä saattaa toki vaihdevuosissa tapahtua muutenkin)

Varsinkin vaihdevuosien aikaan huomion on hyvä olla ravitsemuksen laadussa ja kehonkoostumuksessa tiukan ruokailun rajoittamisen ja alhaisimman mahdollisen painolukeman sijaan. Silloinkin kun tavoitteena on painonhallinta. Itselle sopivaa energiamäärää on hyvä rohkeasti kokeilla ja etsiä, samoin joustavaa otetta syömiseen ja omaan kehoon. Nämä asiat saattavat olla helpommin sanottu kuin tehty, erityisesti meille jotka olemme kasvaneet vahvasssa laihuuden ja pienuuden ihannoinnin kulttuurissa, ja joista monilla on hyvässä muistissa omien äitien kaalikeittodieetit ja muut vastaavat.

Haluatko mukaan oppimaan lisää vaihdevuosi-ikäisen ravitsemuksesta ja etsimään ja opettelemaan itselle sopivia toimintatapoja? Onko tavoitteenasi terveyden edistäminen, lihasmassan ja voiman lisääminen, painonhallinta tai palautumisen edistäminen? Ruokavaliosta voimaa vaihdevuosiin -pienryhmävalmennus on tarkoitettu juuri sinulle! Lue lisää valmennuksesta täältä tai klikkaa itsesi alta mukaan Early Bird hintaan!

Terveisin
Anna

Ruokavaliosta voimaa vaihdevuosiin pienryhmävalmennus
Alennushinta: 99,00 € Alkuperäinen hinta: 149,00 €
Seuraava
Seuraava

Vaihdevuodet ja lisäravinteet