Tämän takia keho muuttuu vaihdevuosissa vaikka teet kaiken niin kuin ennenkin

Esivaihdevuodet tuli, eikä mikään ole niin kuin ennen? Paino nousee, vyötärön ympärys kasvaa, palautuminen on haastavaa, uni katkonaista ja mielialat heittelee. Tällaiset muutokset aiheuttaa usein sopeutumisvaikeuksia.

Erityisen turhauttavalta saattaa tuntua se, että keho muuttuu vaikka oma ruokavalio tai liikuntatottumukset eivät ole muuttuneet. Jos tätä asiaa hetken ajattelee, huomaa että ajatus siitä että keho olisi jotenkin muuttumaton on vähän… noh, erikoinen ja epärealistinen. Tietenkin keho muuttuu ajan myötä ja eri elämänvaiheissa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös itsestä huolehtimisen tapojen täytyy muuttua. Kun keho toimii eri tavalla kuin ennen, ja kun elämäntilanne on täysin eri kuin kaksikymmentä vuotta sitten on silkkaa hullutta kuvitella että samoilla vanhoilla toimenpiteillä voisi saada samoja tuloksia kuin aikaisemmin. Se olisi kyllä kätevää ja kivaa, ymmärrän. En itsekään riemusta kiljuen muuttele omia rutiinejani.

Keho muuttuu siis joka tapauksessa, ja muutokset saattavat tuntua hallitsemattomilta juuri siksi, että teet kaiken niin kuin aina ennenkin. Uudet tilanteet ja haasteet vaatii uusia toimenpiteitä. Tässä muutama asia jotka vaihdevuosi-ikäisen kannattaa huomioida ja joita kannattaa kokeilla.


Priorisoi palautuminen - oikeasti


Univaikeudet ovat monelle vaihdevuosi-ikäiselle tuttu haaste. Oma stressinsietokyky saattaa muutenkin muuttua kun keho käy läpi omia myllerryksiään. Saattaa siis olla, että unen tarve lisääntyy ja että hyvän unen mahdollistamiseen pitää keskittyä enemmän kuin aikaisemmin. Huonot unet saattavat tuntua entistä rasittavammilta. Huono uni ja palautuminen heikentävät yleensä ravitsemuksen laatua ja vähentävät haluja harrastaa liikuntaa. Univaje voi myös olla painonhallinnan este. Tee siis itsellesi massiivinen palvelus, ja tarkastele rohkeasti ja rehellisesti oman kuormituksen ja palautumisen tasapainoa ja lopeta yöunista tinkiminen.

Lue Vaihdevuodet ja uni -postaus blogissa


Ruokavaliosta voimaa vaihdevuosiin


Vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa nälän ja kylläisyyden tunteiden säätelyyn. Ne myös vaikuttavat siihen, mihin rasva kehossa varastoituu. Estrogeenin vähenemisen myötä rasva alkaa myös naisilla varastoitua entistä enemmän keskivartalon alueelle. Tämä muutos tuntuu monista erityisen häiritsevältä.

Jos paino tuntuu muuttuvan hallitsemattomasti, on houkutus radikaaleihin toimenpiteisiin suuri. Tässä elämänvaiheessa on kuitenkin keskityttävä oman kehon kurittamisen sijaan siitä huolehtimiseen ja sen vahvistamiseen. Jotta palatumisen ja kuormituksen tasapaino pysyy hallussa, unet mahdollisimman hyvinä, luut vahvoina ja jotta treenissä saa tuloksia aikaiseksi tarvitaan riittävästi energiaa. Pienillä muutoksilla ja laatuun panostamalla pääsee usein yllättävän pitkälle. Uusin muotidietti ei siis välttämättä ole vaihdevuosia läpikäyvän ystävä.

Lataa Vaihdevuodet ja ruokavalio - opas toimivaan ravitsemukseen ja painonhallintaan vaihdevuosissa

Oikeanlaista liikuntaa


Monille nyt nelikymppisille ja hiukan vanhemmillekin on iskostettu tiukasti mieleen liikunnan tehtävä kalorien polttajana ja pyrkimys mahdollisimman pieneen ja hoikkaan vartaloon. Tosiasia on, että liikunta ei ole painon pudottamisen välineenä kovin mielekäs, eikä ajatus liikkumisesta energiankuluttamiseksi johda hyvään ja toimivaan liikuntasuhteeseen. Mahdollisimman pieni ja kevyt keho ei aina myöskään ole se tervein tai hyvinvoivin.

Vaihdevuosi-ikäinen on jo sellaisessa vaiheessa elämää, jossa omat mieltymykset ja prioriteeti alkavat olla selvillä. Kurjuuden sietäminen liikunnassa tai muutenkaan ei ehkä enää ihan hirveästi kiinnosta. Lisäksi oman terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja toimiva ja pystyvä keho alkavat tulla tärkeiksi tavoitteiksi.

Vahva ja toimiva keho syntyy rääkkitreenien sijaan sopivan tehoisella liikunnalla, joka pitää sisällään sopivasti lihaskuntoharjoittelua, kestävyysharjoittelua ja tarpeen mukaan palauttavaa ja huoltavaa liikuntaa.


Lataa Voimaa vaihdevuosiin - opas voiman, lihasmassan ja fyysisen toimintakyvyn edistämiseen vaihdevuosissa

Muuttuvalla keholla on siis muuttuva tarpeet, mikä tarkoittaa muuttuvia toimenpiteitä oman hyvinvoinnin edistämisessä ja painonhallinnassa. Tämä tarkoittaa myös uusia mahdollisuuksia.

Edellinen
Edellinen

Vaihdevuodet ja lisäravinteet

Seuraava
Seuraava

Voimaa vaihdevuosiin