Todelliset syyt sille, miksi kuurit epäonnistuvat lähes aina.

Kukapa meistä ei olisi joskus kokeillut jotakin dieettiä, kuuria, kikkaa, ravintolisää tai ohjelmaa oman hyvinvoinnin edistämiseksi, kunnon kohottamiseksi tai laihtuakseen. Kuuriajattelu elää vahvana, ja pikaratkaisuja myydään niitä etsiville. Usein kuurien lopputulos noudattaa kuitenkin samaa kaavaa: se joko jää kesken, tai jos sen läpi onnistuu jotenkin sinnittelemään ja saamaan tuloksiakin aikaan, huomaa pian kuurin päättymisen jälkeen olevansa taas joko lähtötilanteessa tai vielä sitäkin kauempana tavoitteesta ja saavutetuista tuloksista.

Mitä ihmettä tässä sitten oikein tapahtuu?

Olen kuullut asiakkailtani vuosien varrella runsaasti kertomuksia erilaisista keinoista ja ratkaisuvaihtoehdoista joita he ovat kokeilleet yksi toisensa jälkeen pudottaakseen painoa tai kohottaakseen kuntoaan. Lopulta ollaan taas kuitenkin keskustelemassa valmentajan kanssa siitä samasta lähtötilanteesta jossa ollaan ennenkin oltu. Usein tällaisissa tilanteissa ajatukset itsestä ja omista mahdollisuuksista onnistua ovat varsin negatiivisia. Ongelman ydin ei kuitenkaan ole selkärangattomuus, saamattomuus tai kyvyttömyys sitoutua. Kerromme tässä miksi kuurit ovat usein jo lähtökohtaisesti ongelmallisia ja huonosti toimivia ratkaisuja pitkäkestoisen muutoksen tekemiseen.

Liikaa kerralla

Kun ensimmäinen sykäys elämäntapamuutoksen toteuttamiseen tulee jostain, on innostus kova ja motivaatio korkealla. Tavoite on kirkkaana mielessä, ja siihen halutaan tietenkin päästä mahdollisimman nopeasti. Onhan ihan selvää mitä pitää tehdä, nyt vain rehkitään kunnes ollaan maalissa!

On täysin luonnollista, että alussa tekemisen into on kova. Näin pitkääkin olla, jotta ylipäätään päästään liikkeelle. Tässä vaiheessa haasteena on usein vauhtisokeus. Kun innostus on kova, eivät näköpiirissä olevat haasteet ja esteet tunnu mitenkään ylitsepääsemättömiltä eikä omat tavoitteet liian suurilta.

Jos olet joskus yrittänyt muuttaa edes yhtä tapaa, olet varmasti huomannut, että se ei ole aina helppoa. Jos haluat saada aikaan pitkäkestoisia, hyvinvointiasi aidosti tukevia muutoksia, on pitkäjänteisyys tietenkin oleellista. Yhdenkin muutoksen systemaattinen toteuttaminen päivästä ja viikosta toiseen tilanteesta riippumatta vaatii alkuun tietoista panostamista, ja se vie energiaa ja resursseja. Jos muutoksia on useita, saattaa operaatio muodostua liian työlääksi. Monien muutosten toteuttaminen yhtä aikaa saattaa yksinkertaisesti osoittautua liian työlääksi, tai suuren työmäärän myötä motivaatio ja kiinnostus koko hommaan katoaa.

Usein elämäntapamuutosta tehdessä vähemmän on enemmän. Pikaratkaisujen sijaan kannatta keskittyä pitkän tähtäimen suunnitelman rauhalliseen ja systemaattiseen toteuttamiseen.

Takapakkeja, niitä tulee aina. Ei ole täysin murheetonta elämää.

Kuurit, olivatpa ne sitten dieettejä, kunto-ohjelmia tai niiden yhdistelmiä, ovat usein varsin ehdottomia. Niihin pitää sitoutua ja panostaa. Jos poikkeat suunnitelmasta, ei kukaan takaa tuloksia.

Tosiasissa kukaan ei voi taata tuloksia vaikka noudattaisit ohjelmaa kuinka tarkasti. Tosiasiassa vastoinkäymiset, takapakit ja niin sanotut repsahdukset kuuluvat muutoksenteon prosessiin. Muutos ei koskaan etene lineaarisesti yhteen suuntaan. Mitä ehdottomampia vaatimuksia itselleen asettaa, sitä vaikeampaa niistä tietenkin on joustaa. Joustamattomuus lisää vaikeuksia hyväksyä väistämättömiä vastoinkäymisiä. Jos kuurin aikana lipeää suunnitelmasta, on seurauksena usein koko hommasta luopuminen. Jos ei pidä kiinni suunnitelmasta, kaikki tuntuu turhalta. Suunnitelmasta tinkiminen aiheuttaa epäonnistumisen ja kyvyttömyyden tunnetta.

Hetkelliset takapakit eivät kuitenkaan ole muutoksen esteenä. Oleellisinta on se, miten haasteisiin reagoi ja sopeutuu, ja kuinka niiden jälkeen jatkaa eteenpäin. Liian ehdottomien vaatimusten asettamisen sijaan kannattaa varmistaa oma onnistuminen laatimalla vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia eri tilanteisiin, jotta myös haasteiden ilmetessä voi edetä hitaasti kohti omia päämääriä.

Epärealistisia tavoitteita ja todelliset syyt hukassa

Suuret tavoitteet ja unelmat ovat parhaimmillaan erittäin hyviä motivaation lähteitä. Ne ohjaavat toimintaa ja antavat uskoa silloinkin, kun matkassa on mutkia. Isot suunnitelmat on kuitenkin syytä pilkkoa sopivan kokoisiin osiin, jotta niiden toteuttamiseksi pystyy tekemään konkreettisia suunnitelmia, joihin voi tarttua.

Samalla kun suuret suunnitelmat ovat siis parhaimmillaan hyvä asia, pitää samalla pysytä keskittymään olennaiseen. Täytyy selvittää itselleen miksi muutosta ylipäätään ollaan tekemässä ja minkä asioiden on oleellista muuttua. Mitä suurempi suunnitelma, sitä paremmin pitää olla selvillä siitä, miksi on näkemässä vaivaa sen toteuttamiseksi. Joskus tavoitteet ja suunnitelmat myös muuttuvat matkan varrella. Huomaat ehkä, että alkuperäinen ajatuksesi siitä mitä haluat ja mikä on sinulle oleellista ei ollutkaan se lopullinen syy muutoksen tekemiselle. Tämäkin on täysin luonnollista ja ymmärrettävää, ja kuvaa oppimisprosessin etenemistä. Periksiantaminen sen sijaan on asia erikseen. Jos siis huomaat matkan varrella, että alkuperäinen tavoitteesi tai suunnitelmasi ei enää puhuttelekaan sinua, ei hätää. Tee uudet ja hyödynnä oppimaasi.

Omien resurssien realistinen arvioiminen

Omien resurssien arvioinnissa on helppo ajautua ääripäihin. Joko hetki on täydellinen tehdä kaikkea mahdollista, tai sitten tuntuu mahdottomalta tehdä mitään. Joskus varmasti on tällaisiakin tilanteita, mutta suurimman osan ajassa olemme todennäköisesti jossain näiden vaihtoehtojen välimaastossa.

Sen sijaan, että ahnehtii itselleen liian paljon muutettavaa kerralla tai heittää kokonaan hanskat tiskiin, kannattaa pohtia mikä on mahdollista juuri tässä tilanteessa. Mitä voit tänään tehdä edistääksesi omaa hyvinvointiasi? Mitkä asiat ovat niitä, joiden toteuttamisesta pidät ainakin kiinni kun resursseja onkin vähemmän käytettävissä?

Elämäntilanteet muuttuvat

Itselle sopivien ja omaa hyvinvointia edistävien elämäntapojen opettelu on jatkuva prosessi. Valitettavasti ei siis ole niin, että kun kerran saat homman pyörimään hienosti, se pyörisi aina vain hienosti samoilla toimenpiteillä. Elämäntilanteet muuttuvat ja sinä muutut. On siis selvää, että omien rutiinien pitää myös muuttua ajan myötä. Kuulostaa ehkä työläältä, mutta ajatus on myös lohdullinen muutosta tekevälle. Asiat voivat muuttua. Se, mikä nyt tuntuu työläältä ei ehkä aina tule tuntumaan samalta. Kaikkia niitä asioita joita teet hyvinvointisi eteen nyt, ei tarvitse toistaa loputtomasti samanlaisina. Kuurit eivät huomio näitä asioita. Ne toistuvat usein samalla kaavalla alusta loppuun, eivätkä huonon mukautuvuutensa vuoksi ole helposti ylläpidettäviä toimintatapoja.

Ethän yritä olla joku muu kuin sinä?

Inspiraation etsiminen ja saaminen on tärkeä osa elämäntapamuutosta. Ole kuitenkin huolellinen sen suhteen, mistä inspiraatiota etsit. Elämäntapamuutosta tehdessä sinun ei ole tarkoitus muuttua joksikin muuksi kuin kuka olet. Voit olla edelleen sinä, mutta voida paremmin ja elää enemmän itsesi ja arvojesi näköistä elämää. Muutos ei tarkoita sitä, että sinun on pakko mukautua johonkin valmiiksi annettuun malliin liikkumisen tavoista, syömisestä tai ulkonäöstä. Itse asiassa asia on päinvastoin.

Pitkäkestoisen muutoksen aikaansaaminen edellyttää sitä, että löydät juuri sinulle sopivat tavat toimia. Se edellyttää myös itsesi arvostamista, sekä kykyä kuunnella omaa kehoa ja käsitellä hankaliakin tunteita. Väärään muottiin ahtautuminen ei edistä mitään näistä asioista.

Ympäristöllä ja sosiaalisilla suhteilla on valtavan merkityksellinen rooli muutoksen teon tukemisessa. Jos ympäristösi ei tue uusia tapoja toimia, tai jos ihmiset ympärilläsi eivät anna tukea ja arvostusta ponnisteluillesi, on muutoksen toteuttaminen vaikeaa. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka edustavat sinulle tärkeitä asioita.


Edellinen
Edellinen

Enemmän kuin ulkonäkö

Seuraava
Seuraava

Miten lisätä arkiaktiivisuutta?