Personal Trainer Anna Seppänen

View Original

Viisi vinkkiä liikunnan lisäämiseen

Onko sinulla joskus ollut vaikeuksia saada suunnitelmat liikunnan lisäämisestä tai kunnon kohottamisesta toteutumaan? Uskon että meillä kaikilla on. Tässä viisi vinkkiä helpottamaan alkuun pääsemistä ja omia tavoitteita kohti etenemisessä.

  1. Onko pakko?

Enemmän liikuntaa itselleen kaipaava saattaa lähetä usein liikkeelle 'pitäisi' -ajattelusta. Pitäisi käydä lenkillä. Pitäisi käydä useammin kuntosalilla. Pitäisi joogata paremman liikkuvuuden saamiseksi. Nämä kaikki ajatukset saattavat sisältää totuuden siemenen, mutta miksi juuri sinun pitäisi tehdä näitä asioita? Vai pitääkö sinun?

'Pitäisi' -ajatus liittyy yleensä pakkoon tai olettettuihin odotuksiin, jotka eivät välttämättä ole oman sisäisen motivaation tulosta tai liity itseen. Ennen uuden liikuntaharrastuksen aloittamista kannattaa siis miettiä, mitä sinä uudelta harrastukseltasi haluat ja mitkä asiat voisivat tehdä uudesta toiminnasta sinulle houkuttelevaa. Ei haittaa jos alku tuntuu hieman työläältä rutiinin luomisen tai motivaation ylläpitämisen kannalta: tämä kuuluu asiaan.

2. Aloita sinulle sopivalta tasolta

Oman fyysisen kyvykkyyden lisäksi voi olla hyvä pohtia muita liikunnan aloittamiseen vaikuttavia arkisia käytännön tekijöitä. Kuinka paljon aikaa on käytettävissä liikunnan harrastamiseen ja milloin? Syötkö tasaisesti päivän mittaan ja mitä mieltä olet itse omista ravitsemustottumuksistasi? Nukutko riittävästi? Onko elämässäsi tällä hetkellä muita kuormittavia tekijöitä? Kaikki nämä asiat vaikuttavat siihen, kuinka usein ja kuinka intensiivisesti kannattaa suunnitella liikkuvansa. Arjen realiteeteista ei kannata kuitenkaan huolestua liikaa tai antaa niiden jarruttaa aktiivisuuden lisäämistä arkeen. Aloita sopivalla määrällä, niin fyysisen aktiivisuuden lisääminen ei uuvuta.

3. Aseta tavoite ja laadi suunnitelma

Jotta ajatus muuttuu konkreettiseksi tekemiseksi on hyvä tavalla tai toisella määritellä tavoite ja laatia siihen tähtäävä toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, eikä esimerkiksi lopullisena tavoitteena olevan liikuntamäärän tarvitse olla heti alussa sama. Jos 10 000 askelta päivässä tai virallisten liikuntasuositusten mukaiset liikuntamäärät kuulostavat kaukaisilta voi aloittaa matalammasta tavoitteesta päivän askelmääräksi tai keskittyä ensin lisäämään reipasta liikkumista nykyisestä hieman lähemmäs suosituksia. Liian epämääräiset tai kaukaiset tavoitteet eivät välttämättä synnytä toimintaa toivotulla tavalla. Välietappien saavuttaminen tuntuu kivalta ja motivoi tekemään enemmän.

4. Madalla kynnystä

Joskus kynnys lähteä ohjattuun liikuntaan tai vaikkapa yksin kuntosalille on niin suuri, että se muodostuu liikunnan aloittamisen esteeksi. Silloin pitää pohtia tapoja madaltaa kynnystä. Helpottuisiko tilanne jos otat mukaan kaverin? Kannattaa myös käydä rohkeasti tutustumassa eri liikuntapaikkoihin, ja valita sellainen paikka jossa viihtyy ja kokee olonsa mukavaksi ja tervetulleeksi. Jos ongelmana on se, että et tiedä miten toimia, miten esimerkiksi treenata kuntosalilla, tai millainen kotitreeni olisi juuri sinulle sopiva, kannattaa etsiä itselle sopiva valmentaja ja neuvotella itselle sopivaksi mitoitettu ohjauksen määrä.

5. Ole riittävän kunnianhimoinen

Vaikka ylilyöntien välttäminen on tärkeää on syytä pohtia asiaa myös toisesta näkulmasta. Itseään ei kannata uuvuttaa liialla tekemisellä. Toisaalta liian vaatimaton tai helppo tavoite saattaa sekin latistaa tekemisen meiningin. Tavoitteen pitää olla riittävän haastava jotta se motivoi ja sen saavuttaminen tuntuu palkitsevalta ja merkitykselliseltä. Etsi siis sopivaa tasapaino realismin ja rohkean heittäytimisen välillä.

Kaipaatko apua suunnitelman laatimisessa tai harjoittelun ohjelmoinnissa? Ota yhteyttä.