Personal Trainer Anna Seppänen

View Original

Viisi syytä hurahtaa voimaharjoitteluun - viimeistään keski-iässä

  1. Voima

Kukapa ei haluaisi olla vahva. Ja toimintakykyinen vielä vanhanakin. Ikääntyessä lihasmassan määrä ja voima vähenee - keski-iän loppupuolelta kasvavalla vauhdilla. Tässä prosessissa ei kuitenkaan ole pakko jäädä täysin kohtalon armoille: elämäntavoilla ja sopivalla harjoittelulla voi ylläpitää ja lisätä sekä lihasmassaa että voimaa myös ikääntyessä. Jos et siis ole ollut salihirmu nuoresta pitäen ei peli ole missään nimessä pelattu keski-ikään tultaessa.

2. Terveyshyödyt

Lihaskuntoharjoittelu lisää lihasmassan määrä ja voi vähentää rasvan määrää kehossa. Lihasmassan lisääntyminen voi parantaa elimistön insuliiniherkyyttä ja parantaa sokeritasapainoa tyypin 2 diabeteksessä. Voimaharjoittelu parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa ja auttaa vammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Lihaskuntoharjoittelu helpottaa ja tukee painonhallintaa.

3. Aivojumppa

Liikunnalla, myös lihaskuntoharjoittelulla, on positiivinen vaikutus mielialaan ja se onkin osana masennuksen käypähoitosuosituksia. Liikunta tehostaa luovaa ajattelua ja helpottaa mm. ongelmanratkaisua. Lisäksi lihaskuntoharjoittelu näyttää parantavan kognition eri alueita ikääntyvillä (muisti ja toiminnanohjaus). Erityisen hyvää aivojumppaa on jalkojen isojen lihasten harjoittaminen raskailla vastuksilla. Olihan viikon kyykkytreenit siis jo tehty tai ainakin suunnitteilla?

4. Itsetunto

Liikunnan tuottamat onnistumisen kokemukset parantavat itsetuntoa ja pystyvyyden tunnetta. Oma keho tuntuu usein mukavammalta kun sitä käyttää sopivilla tavoilla. Liikunta tuottaa siis hyvää oloa ja mielialaa useamman mekanismin kautta. Lisäksi raskaiden painojen liikuttelu ja uuden oppiminen on voimaannuttavaa. Liikuntamuoto, treeniseura ja mahdollinen valmentaja kannattaa valita tarkoin myös nämä seikat huomioiden.

5. Yhteisöllisyyttä treeniporukasta

Lihaskuntoharjoittelun tapoja on monia. Samoin paikkoja sitä varten. Yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä psykologinen perustarve, jonka täyttyminen on edellytyksenä mm. pitkäjänteiselle liikuntaharrastuksen ylläpitämiselle. Jos et viihtynyt yhdellä kuntosalilla kokeile seuraavaa.

Bonuksena tietenkin vielä esteettiset hyödyt, joiden merkitystä ei myöskään pidä vähätellä.

Haaveiletko kuntosaliharjoittelun aloittamisesta tai salille paluusta tauon jälkeen?

Sinäkin tiedät varmasti paljon liikunnan ja lihaskuntoharjoittelun hyödyistä, erityisesti vaihdevuosi-ikäisille naisille. Aloittaminen voi silti tuntua vaikealta, eikä uudet rutiinit aina synny helposti. Varsinkaan jos tuntuu että oma keho on muuttunut, eikä jaksaminen vaihdevuosioireiden kanssa ole parhaalla mahdollisella mallilla. Yksin ei kannata jäädä.

Voimaa Vaihdevuosiin on neljän viikon pituinen aloittelijoilla suunnattu verkkovalmennus, joka auttaa sinut alkuun salitreenin kanssa, jotta sinäkin voit olla terveempi ja vahvempi vaihdevuosien aikaan ja niiden jälkeen.

Heräsikö kysymyksiä tai ajatuksia? Kommentoi alle.

Lisää lukemista ja lähteitä:

Lihasvoimaharjoittelu - Duodecim

Lihaskuntoharjoittelu ja kognitio terveillä

Miten ja miksi liikunta tehostaa luovaa ajattelua - Päiväni Leijonana

Liikunta ja mielenterveys - UKK -instituutti

See this product in the original post