Personal Trainer Anna Seppänen

View Original

Valmentajan parhaat tylsimmät neuvot

Käsi ylös kaikki jotka ovat joskus ostaneet jonkun täysin järjettömäksi tai turhaksi osoittautuneen harjoitusohjelman, ruokavalion tai lisäravinteen!

Uskoisin että aika monta kättä nousee. Myös meillä ammattilaisilla. Ehkä jopa erityisesti meillä, koska olemme todennäköisesti vielä keskimääräistä kiinnostuneempia näistä asioista ja kokeilleet itsekin innokkaasti vaikka mitä. Minulla on ollut aika hyvä vainu harjoitusohjelmien valinnassa, omat turhimmat kokeilut löytyy ruokavalioiden ja lisäravinteiden puolelta. Suhtaudutaan näihin oppimiskokemuksina.

Olisi ihanaa jos kovin helpoilta ja mielenkiintoisilta kuulostavat ratkaisut todella toisivat niitä tuloksia joita lupaavat. Jostain syystä arkisen tylsät ratkaisut eivät koukuta samalla tavalla kuin tiukat ohjelmat ja kuurit tai hyvä valikoima lisäravinteita. Kasvisten syöminen, kävelyillä käyminen, säännöllinen lihaskuntoharjoittelu ja ajoissa nukkumaan meneminen eivät pärjää nopeiden ratkaisujen kisassa, koska ne eivät ole sellaisia.

Olen innokas perusasioiden puolestapuhuja. Tässä muutama usein antamani ohje jotka ovat alkuun yleensä vähiten suosittuja, mutta lopulta toimiviksi todettuja.

  1. Syö riittävästi.

    Ei ole pakko seurata kaloreita, huomaat hyvän energiatasapainon mm. siitä, että sinulla riittää paremmin virtaa, treenit kulkee ja palaudut hyvin, eikä iltaisin tarvi syödä kaikkea mitä keittiöstä löytyy.

  2. Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Paljon.

    Ihan sama mitä vaihtoehtoja valitset. Voit syödä kasvikset, hedelmät ja marjat tuoreina, pakasteesta, raakana, kypsennettynä, kokonaisina, soseutettuina tai millä tahansa muulla tavalla haluat. Kaikki lasketaan.

  3. Suunnittele ruokailut etukäteen.

    Suunnittelu ja valmistelu vie hetken aikaa, mutta ilman niitä on vaikea syödä niitä ruokia joita toivoisit syöväsi.

  4. Lähde kävelylle.

    Alkuun vaikka lyhyelle. Varsinkin jos työpäivän aikana ei kerry fyysistä aktiivisuutta. Kävely on aliarvostettu liikuntamuoto koska se usein tuntuu kevyeltä, eikä sitä siksi mielletä tehokkaaksi liikunnaksi. Sillä on kuitenkin tärkeä rooli sekä hyvän peruskunnon ylläpitämisessä että yleisen passiivisuuden välttämisessä.

  5. Aloita rauhassa.

    Älä aina juokse lenkillä. Älä tee aina salilla treenejä täysillä. Varsinkin alussa tarkoituksellisen kevyesti treenaaminen on hyvä vaihtoehto. Liian rankat startit johtavat liialliseen väsymykseen ja motivaation katoamiseen.

    Viimeisenä vielä kaikkien aktiivisten henkilöiden suosikki inhokki:

  6. Treenaa vähemmän.

    Liialliset treenimäärät tai liian kovat tehot ovat yllättävän yleinen ongelma nekin. Jatkuva täysillä puskeminen tai mahdollisimman paljon tekeminen eivät pitkällä tähtäimellä ole optimaalisin tapa kehittyä. Joskus pitää ottaa täydet tehot irti treenistä, mutta todennäköisesti harvemmin kuin ajattelisit.

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Jos toivoisit lisää tylsän kuuloisia mutta toimivia ja toteuttamiskelpoisia neuvoja oman hyvinvoinnin edistämiseen tai saadaksesi lisätehoja treenin, ota yhteyttä.