Kuka potkisi perseelle?

“Tarvitsen jonkun joka potkii perseelle ja antaa tarkat ohjeet, noudatan kyllä niitä sitten.”

Tuttu lause valmentajille monista konsultaatiotapaamisista, ja varmasti myös monelle oman hyvinvoinnin edistämisestä tai vaikka painonpudottamisesta haaveilevalle samaistuttava toive. Jos toiveissa on kestävät muutos ja uusien asioiden oppiminen on tällainen lähestymistapa kuitenkin hankala muutamastakin syystä.

Liikunnan lisäämisessä, painonpudottamisessa, ruokavaliomuutoksissa ja säännöllisen treenaamisen aloittamisessa on kyse muutoksesta. Muutoksen aikaansaaminen ei useinkaan ole vaikeaa siksi, että ei olisi tiedossa mitä pitäisi tehdä, vaan siksi että muutoksen tekeminen vaatii aikaa ja energiaa ja ehkäpä ulkopuolista apua. Eli melkoisesti resursseja. Lisäksi se on usein epämukavaa.

Jos siis olet aloittanut erilaisia kuureja ja projekteja kerta toisensa jälkeen vain aloittaaksesi taas kohta uudestaan kyse ei ole saamattomuudesta, laiskuudesta, selkärangan puutteesta tai mistään muusta vastaavasta epäedullisesta henkilökohtaisesta ominaisuudesta. (Joskus toki voi ollakin, mutta en kovin helposti ottaisi näin tylyä kantaa tällaisiin haasteisiin.)

Muutoksen aikaansaamisessa voi olla avuksi jos ymmärtää muutosta ja motivaatiota. Eli sen sijaan, että metsästetään täydellistä treeniohjelmaa, ruokavaliota tai perseellepotkijaa kannattaa uhrata hieman aikaa ja vaivaa muutoksen mahdollistamiseen. Motivaatiokaan ei useinkaan yhtäkkiä ilmaannu tyhjästä, tai jos se joskus yllättäen iskee se ei itsekseen säily kovin pitkään.

Hyvät, toteuttamiskelpoiset suunnitelmat ja ohjeet sekä ulkopuolinen tuki voivat olla ratkaisevassa asemassa halutun muutoksen toteuttamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Siksi toive selkeistä ohjeista ja autoritäärisestä ohjauksesta on tavallaan varsin ymmärrettävä. Ne eivät kuitenkaan yksinään tule kantamaan kovin pitkälle. Avusta ja ohjeista huolimatta tavoitteena on oltava jonkin asteinen itseohjautuvuus ja uusien taitojen oppiminen jos halutaan todellisia muutoksia.

Itsemääräytymisteorian mukaan ihminen toimii itseohjautuvasti silloin, kun hänen psykologiset perustarpeensa täyttyvät. Nämä psykologiset perustarpeet ovat autonomia, kompetenssi ja yhteys toisiin. Autonomia tarkoittaa mahdollisuutta valita toimintapapoja itse. Kompetenssi tarkoittaa onnistumisen kokemuksia ja osaamista, sekä oppimista ja kehittymistä. Yhteys toisiin puolestaan syntyy kohtaamisissa, joissa kokee tulevansa ymmärretyksi ja kuulluksi. Ulkoapäin ohjaava, käskyttävä valmennus ei rastita ensimmäistäkään näistä ruuduista.

Motivaatiolla on useita eri tasoja. Sisäinen motivaatio kuvaa tilannetta, jossa toimintaa tehdään sen itsensä vuoksi. Hyvänä esimerkkinä liikkuminen liikkumisen ilosta. Kaikilla ei tällaista sisäsyntyistä motivaatiota liikkumiseen ole, eikä se aina riitä niilläkään jotka sitä omaavat. Ulkoinen motivaatio puolestaan on ulkoapäin tulevien ohjeiden varassa tai palkinnon toiveessa toimimista. Esimerkiksi liikunnan aloittaminen koska joku sanoi että pitäisi, tai jotta mahtuisi siihen vuosien takaiseen suosikki vaatekappaleeseen. Motivaation säilymiseksi ja muutosprosessin käynnissäpitämiseksi ei välttämättä tarvitse saavuttaa sisäistä motivaatiota. Ulkoiset motivaattorit kuitenkaan yksinään tuskin kantavat kovin pitkään. Muutoksen onnistumiseen toteuttamiseen tarvittava motivaation taso on todennäköisesti jossain näiden välissä. Kun syyt ovat itselle riittävän tärkeitä ja hyödyt riittävän merkittävät, onnistuu itseohjautuva toiminnan ylläpitäminen helpommin. Periaatteesta toimiminen on siis varsin suotavaa ja hyväksyttävää, mutta syyt tällaiselle toiminnalle pitää olla itselle riittävän tärkeitä ja riittävän hyvin selvillä.

Muutoksen vaikeuden takana ei siis välttämättä ole motivaatiopula. Muutosta vastustetaan koska se on kuluttaa aikaa ja energiaa ja on epämukavaa. Muutoksen ja toiminnan kohteeksi kannattaa valita sellaisia asioita jotka ovat itselle merkityksellisiä, koska niiden eteen ollaan valmiita toimimaan, näkemään vaivaa ja käyttämään aikaa. Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä näitä asioita puolestasi.

Muutoksen tekijän muistilista

  • Käytä aikaa omien motiiviesti pohdintaan ja tavoitteenasetteluun. Miksi tavotteesi on sinulle niin tärkeä, että olet valmis käyttämään aikaa ja energiaa ja sietämään epämukavuutta sen saavuttamiseksi?

  • Tee toteuttamiskelpoinen suunnitelma, yksin tai yhdessä jonkun toisen kanssa. Tilanteiden muuttuessa päivitä suunnitelmaa.

  • Keskustele, jaa ajatuksia ja kokemuksia, hanki tukea. Verkostoidu muutosta tukevien henkilöiden tai tahojen kanssa.

  • Etene sopivan kokoisin askelin. Mikään ei tuhoa motivaatiota ja tekemisen meininkiä nopeammin kuin jatkuvat pettymykset.

Anna Seppänen

Lähteet:

London, Scot: Understanding Change: How It Happens and How to Make It Happen.

Edmunds & all: A Test of Self-Determination Theory in the Exercise Domain.

Edellinen
Edellinen

Viisi syytä hurahtaa voimaharjoitteluun - viimeistään keski-iässä

Seuraava
Seuraava

Voihan etätyö!