Mitä hyvässä valmennuksessa tapahtuu ja ei tapahdu

Valmennukseen lähteminen on jännittävä sitoutuminen ja vaatii usein myös huomattavaa taloudellista panostamista. Sopivan valmentajan etsimiseen kannattaa panostaa, eikä homma ole aina helppo; valmentajia on joka lähtöön ja valikoimaa on todella runsaasti. Valmennuksissa on asiakkaan tarpeiden ja valmentajan osaamiseen kohtaamisen lisäksi aina kyse myös henkilökemioista. Monet valmentajat tarjoavat valmennusta harkitseville veloituksettomia konsultaatiotapaamisia joita kannattaa hyödyntää.

Kerron muutamia yleisimpiä kohtaamiani kysymyksiä ja ennakkoluuloja valmennuksista ja valmentajista sekä oman näkemykseni näistä asioista.


Minulla on vaivat x, y ja z, enkä uskalla lähteä valmennukseen koska pelkään ettei se sovi minulle näiden vuoksi.

Valmentajat kohtaavat asiakkaita joilla on erilaisia vaivoja, kipuja, sairauksia ja haastavia elämäntilanteita jatkuvasti. Jos sellaisia ei valmennusta aloittaessa saattaa niitä sen aikana ilmaantua, sillä useiden kuukausien mittaisten valmennusten aikana vähintäänkin elämäntilanteet saattavat muuttua tai jokin vanha vaiva aktivoitua. Omasta tilanteesta kannattaa kertoa valmentajalle mahdollisimman tarkasti ja avoimesti, ja kysyä suoraan hänen kokemustaan näistä asioista. Omakohtaiset kokemukset sairauksista tai loukkaantumisista eivät tee valmentajasta asiantuntijaa näissä asioissa, mutta tarjoavat toki mahdollisuuden jonkinlaiseen vertaistukeen ja syventävät ymmärrystä asiakkaan tilanteesta. Hyvä valmentaja kertoo sinulle jos jokin sinun tilanteessasi, toiveissasi tai tarpeissasi ei kuulu hänen osaamisensa piiriin, ja parhaassa tapauksessa jopa ohjaa sinut sopivan ammatilaisen puheille.


Olen liian huonossa kunnossa lähteäkseni valmennukseen, aloitan ensinitsekseni.

Jos tarvitset ensisijaisesti lääketieteellistä apua tai kuntoutusta ei personal trainer yksinään ole todennäköisesti sinun tilanteeseesi oikea valinta. Muuten kukaan ei ole liian huonossa tai hyvässä kunnossa lähteäkseen valmennukseen. Valmentaja saattaa myös olla äärimmäisen arvokas tuki lääkärin, terapeutin tai kuntoutuksen ammattilaisten rinnalla. Apua kannattaa hakea silloin kun sitä eniten tarvitsee. Tämä tilanne on usein silloin kun on tarve muutokselle ja ollaan prosessin alussa. Aina ei tarvitse onnistua ja osata yksin.


Valmentaja vain vetää valmiin harjoitusohjelman pakasta, löydän sellaisen itsekin ihan ilmaiseksi.

Netti on pullollaan harjoitusohjelmia joita voi halutessaan hyödyntää. Hyvässä valmennuksessa saat kuitenkin sinulle suunnitellun ohjelman, joka huomioi sinun lähtötilanteesi ja jota päivitetään matkan varrella harjoittelun edistyessä ja tilanteiden muuttuessa. On totta, että samat peruselementit toistuvat harjoitusohjelmissa eikä pyörää keksitä uudelleen jokaisen asiakkaan kohdalla. Eihän sellaiselle ole edes tarvetta. Jollekin muulle henkilölle tai vain yleisellä tasolla tietyn tavoitteen mukaan suunniteltu ohjelma ei kuitenkaan juuri sellaisenaan välttämättä sovi sinulle. Eikä sinun harjoittelusi välttämättä etene etukäteen suunnitellun aikataulun mukaan. Valmentaja huomio sinun kohdallasi oleelliset muuttujat harjoitusohjelmia suunnitellessaan.


Ajatus valmentajasta pelottaa; se on kuitenkin itse täydellisessä kunnossa ja vaatii minulta samaa.

Valmentajat ovat usein henkilöitä, jotka itse lähtökohtaisesti nauttivat liikunnasta ja joita kiinnostaa esimerkiksi hyvään ravitsemukseen liittyvät asiat myös henkilökohtaisesti. Tämä ei tee kenestäkään vielä täydellistä, pidä ketään jatkuvasti huippukunnossa tai tarkoita sitä, että valmentaja odottaa automaattisesti kaikilta muilta samoja kiinnostuksen kohteita ja kokemuksia liikunnan ilosta. Moni valmentaja on kutsumusammatissa ja haluaa vilpittömästi auttaa. Tämän lisäksi mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä joilla on haastavia elämäntilanteita, loukkaantumisia, sairastumisia ja motivaatio-ongelmia siinä missä kaikilla muillakin.

Valmentamisen tyylejä toki on erilaisia; toisilla valmentajilla on pehmeämmät otteet kuin toisilla. Valmennuksessa aina myös tutustutaan puolin ja toisin. On ihan ok jos toinen ihminen ja hekilökohtaisten asioiden jakaminen alkuun vähän jännittää.


En ole liikunnallinen henkilö, valmennus ei ole minulle.

En edes tiedä kuinka monta kertaa olen konsultaatiotapaamisissa käynyt keskusteluja siitä, miten kuntosaliharjoittelu on aina tuntunut tylsältä tai varsinaisia liikuntaharrastuksia ei ole aikaisemmin ollut. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellinen lähtökohta ainakaan minun valmennuksissa. Jos valmentaja odottaa valmennettaviltaan tiettyä lähtötasoa tai kykyjä hän varmasti kertoo siitä.


Muutoksen tekeminen ei myöskään tarkoita sitä, että pitää hyväksyä ulkopuolelta tulevat ohjeet sellaisenaan tai muuttua kokonaan muuksi henkilöksi. Valmennuksessa etsitään sinulle sopivat tavat kehittää niitä ominaisuuksia itsessäsi tai niitä elämän osa-alueita joita sinä haluat kehittää.


Ja viimeisenä yksi viimeaikoina omissa valmennuksissa usein esiin noussut pohdinta joka on lähellä omaa sydäntäni:


Ymmärtääköhän valmentaja tällaisen 40-50 -vuotiaan naisen elämäntilannetta?

Kyllä meitä on myös sellaisia jotka ymmärtää! Monen keski-ikäisen naisen kauhukuva on nuori valmentaja, joka vaatii paljon eikä ymmärrä vanhemman henkilön elämäntilannetta tai vaihdevuosien ja niiden lähestymisen tuomia muutoksia jaksamisessa ja terveydessä. Nuorissa valmentajissa ei ole iän vuoksi automaattisesti mitään vikaa, mutta valmentajiakin löytyy eri ikäisiä jos oman ikäinen valmentaja tuntuu mukavammalta ajatukselta. Keskeisintä on kuitenkin valmentajan osaaminen ja kokemus, ja näitä kannattaa aina tiedustella. Keski-ikäiset ja vaihdevuosia läpikäyvät naiset ovat oman kokemukseni mukaan usein vähän ikävän sävyisen markkinoinnin kohteena hyvinvointipalveluiden osalta. Suosittelen tukeutumaan valmentajaan ja valmennukseen jossa valitut toimenpiteet pohjataan tutkittuun tietoon ja suosituksiin. Oikotietä onneen ei ole tässäkään iässä.


Haluatko kuulla lisää minun valmennuksista?


Edellinen
Edellinen

Vaihdevuodet ja painonhallinta

Seuraava
Seuraava

Taas yksi juhla johon kuuluu herkuttelua